Programlar

1.Gıda Teknolojisi Programı

1.1.Tarihçe

Gıda Teknolojisi Programı 2001-2002 yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında F.Ü. Muş Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. 2007 yılında Muş Alparslan Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Muş Alparslan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren de bölüm isimlerinde değişiklik yapılmasıyla Gıda İşleme Bölümü altında eğitim öğretim etkinliğini sürdürmektedir.

1.2. Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Gıda Teknikeri unvanını almaktadırlar.

1.3.Kabul Koşulları
Gıda Teknolojisi Programı Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre öğrenci kabulü yapmaktadır.

1.4.Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) gereken puanı almaları durumunda Beslenme ve Diyetetik, Bitki Koroma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, ve Tarımsal Biyoteknolojisi bölümlerinde lisans eğitimi alabilmektedirler.

1.5.Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulları Öğrencinin mezun olabilmesi için 4 yarıyıl sürecinde verilen tüm derslerde başarılı olması ve AGNO’nın 2’nin üzerinde olması gereklidir. Ayrıca öğrencinin 36 iş günü Mesleki Stajını yapmış ve kabul olmuş olması gerekir.

1.6.İstihdam Olanakları
Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektörde gıda üretimi ve satışı yapılan işletmelerde (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

1.7.Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciye her yarıyılda Yarıyıl İçi, Yarıyıl Sonu  ve Bütünleme Sınavı olmak üzere 3 sınav hakkı verilir. Öğrencinin Başarısı Bağıl Değerlendirme Sistemine göre değerlendirilir.

2.Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı

2.1.Tarihçe

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı 2002-2003 yılında MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi kapsamında F.Ü. Muş Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim öğretime başlamıştır. 2007 yılında Muş Alparslan Üniversitesi’nin kurulmasıyla, Muş Alparslan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren de bölüm isimlerinde değişiklik yapılmasıyla Gıda İşleme Bölümü altında eğitim öğretim etkinliğini sürdürmektedir.

2.2. Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Süt Teknikeri unvanını almaktadırlar.

2.3.Kabul Koşulları
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre öğrenci kabulü yapmaktadır.

2.4.Üst Kademeye Geçiş
Mezun öğrenciler, Dikey Geçis Sınavına girerek Ziraat Mühendisliği Bölümlerine ,Süt Teknolojisi Bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.

2.5.Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet Koşulları Öğrencinin mezun olabilmesi için 4 yarıyıl sürecinde verilen tüm derslerde başarılı olması ve AGNO’nın 2’nin üzerinde olması gereklidir. Ayrıca öğrencinin 36 iş günü Mesleki Stajını yapmış ve kabul olmuş olması gerekir.

2.6.İstihdam Olanakları
Süt Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektörde gıda üretimi ve satışı yapılan işletmelerde (Süt ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Süt Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

1.7.Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciye her yarıyılda Yarıyıl İçi, Yarıyıl Sonu  ve Bütünleme Sınavı olmak üzere 3 sınav hakkı verilir. Öğrencinin Başarısı Bağıl Değerlendirme Sistemine göre değerlendirilir.

2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu programa öğrenci alımı durdurulmuştur.

Comments are closed